11 Mart 2008 Salı

james lavelle




Unkle’ ın kökü aka ‘Hayranlarının ıslak rüyası!’

Trip hop ve breakbeat’ ten ilham alarak önce kendi tarzını, ardından da Dj Shadow ve Tom Yorke’la U.n.k.l.e efsanesini yaratan James Lavelle, kafasına göre ayar veren arıza djlerden!

Çeyrek asırdır elektronik müzik piyasasının içinde hem dj hem de prodüktör sıfatıyla bulunan James Lavelle müziğe başlama nedenini breakdans’ta ki ve graffiti’de ki yeteneksizliğine bağlıyor. İyi ki de öyle yapmış yoksa hem U.n.k.l.e’ dan hem de setlerindeki o kopartan melodilerinden mahrum kalacaktık.

Herkes gibi o da, baba yadigari plaklarla başlamış müzikle ilgilenmeye. İlk denemelerinde Stevie Wonder ve Deep Purple gibi efsanevi dedeleri derlemiş setlerinde. Müzik sanki genetik bir miras gibi yerleşmiş parmaklarına.Kayıp bir jenerasyonun parlak bir çocuğu olarak hemen sivrilen James, 93 yılında kurduğu plak şirketi ‘Mo Wax’ la prodüktörlüğe el atar.

Lavelle, Dj Shadow’la ‘Entroducing’ i piyasaya sürdüklerinde sınır tanımaz bir çılgınlıkla karşılaştılar. Bu başarının ardından uzun süre stüdyoya kapanan ikili ‘Ian Brown’, Richard Ashcroft’ ve ‘Tom Yorke’ la akıllara ziyan bir projeyle döndüler: U.n.k.l.e!

Yarattıkları eşşiz, farklı etkileşimleri olan sound, trip hop’la birlikte genel olarak alternatif müzik başlığı altında 90’lara damgasını vurdu. Grubun ‘Psyence Fiction’ albümünde ‘Richard Ashcroft’, ‘Mike D’, ‘Badly Drawn Boy’ ve ‘Thom Yorke’ bulundu. ‘Never, Never, Land’te ise Massive Attack’ten ‘3D’ ve Queens of the Stone Age’den ‘Josh Homme’ gibi beyin bulandıran aşmış isimler konuk olarak yer aldı.

U.n.k.l.e haricinde James Lavelle’in bir DJ ve prodüktör olarak becerisini ortaya koyan çalışmaları arasında progressive house miskleri yaptığı iki ‘Global Underground’ albümü de gösterilebilir.

Uzun süren stüdyo kapanmalarına çare olarak her Cuma gecesi Londra’nın olaylı mekanı ‘Fabric’te resident dj olarak boy gösteren Lavelle şu sıralar 2 senedir üzerinde çalıştığı son albümüyle uğraşıyor.

Daha fazla minimal katkılı ama aynı oranda acılı, bolca old school techno’nun ana hatlarına geri dönüş durumları yaşayan Lavelle’in müzikal devinimi tam gaz devam etmekte. Bu gidişle o pikap hiç pes etmeden dönmeye devam edecek.