11 Mart 2008 Salı

Ellen Allien




Yaratıkların Abstract Kraliçesi

Karşınızda Turntable’ın başındayken kendi limitlerini zorlayan, eşi bulunmayan sound’u ile kendisine tapınanları yaratan Alman dj Ellen Allien!

Yaratıcı beyinlerin bir kaçış rotası olarak gördüğü Batı Berlin’in küçük bir adasında doğan Ellen için Berlin kaos ve ürkütücü bir yerdi.Ellen’in kaçış yötemi ise müziğe doğru oldu.Odasında kendisine ait bir kabuk yaratan Ellen Fraatz burada kendi kendine notaları öğretti, plakları tanıdı ve hayatında ilk kez sokaklarda devrimin sesini duydu.Popun punk’la tanışmasına tanık oldu ve Berlin duvarının yıkılmasıyla müzikte de sınırlar kalktı. Bir süre saksafon çalan ve tasarımla uğraşan Ellen birden bire kendini kaset mixlerken buldu.Ellen Fraatz’ın Ellen Allien olması için atılan ilk adım buydu. Elektronik müzik karşısında dudağı uçuklayan Allien abstract tehcno ile beyninin karanlık dehlizlerine doğru dalmaya başladı.

Alman müzik endüstrisine taze bir ilkbahar havası gibi giren Ellen müziğini materyelize edebilmek için BpitchControl plak şirketini kurdu. Böylelikle hem müzik inşa eden hem de müziğin bir organı olan Ellen kendisi gibi başlayan müzisyenlerin yardımına koştu.

Artık müzik bir olgu olmaktan çıkmış bir yaşam formuna dönüşmüştü.

Dinleyicilerine sonsuza dek onlarda durabilen bir armağan veren Ellen onları müzikle besledi.Ona göre müzik paralel dünyalara girebilen tek şey. İlk albümü Stadtkind’ de ilham aldığı tek şey evi, Berlin oldu. Albümün büyük başarısı patlama yarattı ve ‘Data Romance’ listelerde hep başı çekti.Paul Kalkbrenner mükemmel bir remix yaptı bu şarkıya.İkinci albümü ‘Berlinette’de ilk albümünün yansımalarını turntable’ına döktü. ‘Sanki bir şimşek gibiydim. Her an her yerde etrafımda insanlar vardı.’ Diye açıklıyor izlenimlerini.

Ardından gelen üçüncü albüm ‘Thrills’ de ki hemen hemen tüm parçaların birer mixleri var. Kiki ve Troy Pierce’in My Body is Your Body remix’ini Ellen performansları esnasında defalarca çaldı. Albümün sıradışı artwork’ü de Allien’a ait. Arada mix albümler yayınlamış olsada son uzunçalar albümünü ‘Apparat’ la beraber nisan ayında çıkardı. ‘Orchestra of Bubbles’ iki müzisyen içinde bir başyapıt niteliğinde.Ellen’in yoğun, sert aynı zamanda da minimal tınılarıyla, Apparat’ın IDM soundu birleşti ve nihayetinde senkronize atan kalpleri ortaya mükemmel bir Allien&Apparat kırması yarattı.