13 Mart 2008 Perşembe

HDR






Gerçeküstü Fotoğraflar: High Dynamic Range Imaging

Fotoğrafçılıktaki en önemli konulardan biri olan pozlama daima problemlere yol açmıştır. Yüksek kontrastlı fotoğraflarda ise durum tam anlamıyla bir felaketle sonuçlanabilir ya her yer zifiri karanlık olur ve gözgözü görmez ya da ışık harici hiç bir şey göremezsiniz. Objeler belirli belirsiz görünür veya ışık çok çiğ durur. İşte böyle durumlarda son zamanlarda devrim yaratan ‘Hdr Tekniği’ adı verilen küçük gizmomuz imdadımıza yetişir ve bizi ‘anlaşılamayan artist’ konumundan kurtarır.

Nedir bu HDR?

HDR Tekniği temelde pozlama kaynaklı hataların ortadan kaldırılmasına yardım eder. Işık karşıtlığı yoğun olan fotoğraflarda aydınlık ve karanlık noktaların ortalamasını alır ve sonuçta bizleri tatmin eden net ve gerçeküstü fotoğraflar elde etmiş oluruz. Objelerin üzerindeki insan gözünün algılayamadığı fazlalıkta ki ışık huzmeleri pozometreden içeri eşit oranda süzülür ve elde edilen fotoğraf böylelikle mükemmelliğe ulaşır.

Neden HDR?

Örneğin isteğiniz bir manzara resmi çekmek. Objektifinize gelen ışığı gökyüzüne göre ayarlarsanız, resimdeki diğer odak noktaları karanlık çıkar, tam tersini yapıp etraftaki diğer görüntülere göre pozlama yaparsanız bu seferde çok parlak bir gökyüzü elde edersiniz. Hal böyle olunca aynı fotoğraf karesinin üç farklı pozlanmış halini birleştirerek aldığınız sonuç hem daha doyurucudur hem de gerçeküstü bir manzara resminiz olur.

Durum itibariyle emek gösterilmesi gereken bu teknik saygıyı hak etmiş fotoğraflar meydana getirir.

HDR Tekniği Nasıl Kullanılır?

Öncelikle bir adet dijital fotoğraf makinesine ve bir tripoda (üç ayak) ihtiyaç vardır. Tripodun önemi fazladır çünkü HDR Tekniğini kullanırken hareket halindeki kareleri çekmek çok güçtür, aynı kareyi ardarda seri bir halde çekmek gerekli olduğundan hareketli nesneler bulanık bir fotoğraf elde etmemize neden olur. Makinenin son model olması gerekmez tersine manuel çekim modu ve poz telaffisi olan herhangi bir kompakt ürün bile işimizi görür. İstenilen görüntünün öncelikle normal ışık değerinde sonrasında ise bir düşük ve bir de yüksek oranda pozlamayla çekilmesi gerekmektedir.

Bu çok önemlidir çünkü elimizdeki nötr pozlamanın üzerine, pozometre –1 ve +1 oranında çekmeye ayarlanmalıdır aksi taktirde HDR Tekniği kullanılamaz.

Çekimlerin sonunda oluşturduğumuz fotoğraflar tek başlarına bir anlam ifade etmez. Uygun bir programla üstüste konulmalılardır böylelikle şaşırtıcı aydınlıkta ve netlikte fotoğraflara sahip oluruz. Mantığı gayet basit olan HDR Tekniğini kullanan programlarda az pozlanan fotoğraftaki koyu bölgeler, çok pozlanan versiyondan alınırken, tam tersi bir durum da fazla pozlanan kısımlardaki açık bölgeler için uygulanır.

Sadece HDR Tekniğine yönelik bir program olan Photomatix’ in yanı sıra Adobe Photoshop2 un son sürümü olan CS2 bu tekniği kullanmamıza olanak kılar.

Photoshop’ ta ki kullanımı da gayet basit:

Bunun için uygulanması gereken tek şey yazılımı açıp File menüsündeki Automate başlığına gelmek ve son seçenek olan Merge to HDR butonuna tıklamak.Fotoğrafları ister tek tek isterseniz dosya halinde HDR’ye dönüştürebilirsiniz. Hangi fotoğrafları değiştireceğinizi seçtikten sonra sırada diyafram, enstantane ve poz değerlerini ayarlamak durumundasınız. Bundan sonra ise fotoğraflar üzerinde çalışacağınız alan derinliğinin ve diyagramın çeşitleriyle ilgili bir bölüm var. İstediğiniz fotoğraf durumuna göre 8, 16 ve 32 bit seçenekleri bulunmakta. Eğer tercihinizi 32 bit seçeneğinden kullanırsanız onayladıktan sonra başka bir ayar yapamıyorsunuz. 8 ya da 16’ yı tıkladığınız taktirde karşınıza HDR Conversion butonu çıkacaktır. Burada sırasıyla Exposure and Gama, Hihglight Compression, Equalize Histogram ve Local Adaptation seçenekleri bulunuyor.

Photomatix kullanımı:

Sadece HDR türü fotoğraflar hazırlamak amaçlı üretilen bu program Photosop’tan daha komplike ve çok daha yeni bir sürüm.

Yazılımda bulunan HDR menüsündeki Generate HDR butonuna tıkladıktan sonra dönüştürülmesi gereken fotoğrafı işaretliyorsunuz. Gerekli ayarlamaların yapılmasının ardından yazılım otomatik olarak fotoğrafı HDR’ye dönüştürüyor. Daha kendine has sonuçlar elde etmek isterseniz HDRI seçeneğinde bulunan Tone Mapping butonunu kullanabilirsiniz. Seçenekler sırasıyla; Luminosity, Strengh, Color Saturation, White Clip ve Black Clip.

Burada tonlama ile oynayabilir bir sürü değişik ve özel sonuç yaratabilirsiniz.

Karşınıza çıkan tek engel kendi hayal gücünüzün sınırları olacaktır.